Een glimlach voor de lente
De Urs, de herdenking van het overlijden van Pir-o-Murshid Hazrat Inayat Khan op 5 februari, wordt dit jaar in India al snel gevolgd door ‘Basant Panchami’. Dat is volgens de maankalender de vijfde dag van de lente. Deze dag is gewijd aan Sarasvati, de hindoe godin van water, kennis en muziek. Maar de dag wordt ook gevierd door soefi’s, en wel speciaal die van de Basti Hazrat Nizamuddin, vanwege iets dat hier zeven eeuwen geleden plaatsvond.
Basant wordt gevierd met bloemen van de mosterdplant, met name in Noord-India waar uitgestrekte velden ervan rond die tijd de aarde bekleden met hun gele kleur.
Het gebeurde lang geleden dat de soefimeester Nizamuddin Auliya buitengewoon verdrietig was vanwege de plotse dood van zijn neef. Zeer bezorgd hierover zocht zijn toegewijde leerling, de vermaarde dichter en musicus Amir Khusrau, een manier om het gemoed van de heilige op te beuren. Op de feestdag van Basant zag Khusrau toevallig hindoe vrouwen naar hun tempel gaan, met gele bloemen en gekleed in helder geel. Toen hij hun vroeg waarom zij dit deden, zeiden ze dat ze zo het eind van de winter vierden. Met dit als inspiratie trok hij een gele vrouwen-sari aan en ging zingend en dansend naar zijn meester om gele bloemen aan te bieden – en natuurlijk werd hij beloond met een glimlach!
Vandaag zullen op deze dag vereerders van Nizamuddin gekleed in stroken van geel stof vol enthousiasme vele plaatsen in de buurt bezoeken, waaronder het heiligdom van Hazrat Inayat, om er te zingen en bloemen aan te bieden. Het is een bemoediging om vol te houden: op winter volgt altijd lente, en verlies wijkt voor vernieuwing.
Vertaling Kariem Maas