Een reis van duizend mijl
Een vaak geciteerd gezegde, dat misschien uit China komt, is dat een reis van duizend mijl begint met één enkele stap: zelfs iets dat onmogelijk lijkt, kan worden overwonnen als we maar beginnen. Vaak is het onze opvatting dat iets onbereikbaar is die het doel op afstand houdt. De gedachte dat er miljoenen stappen tussen ons en onze bestemming zijn, kan zo ontmoedigend zijn dat we nalaten het moment te gebruiken en vooruit te gaan als we dat kunnen.
Als we het over spirituele zaken hebben, is het heel gemakkelijk om in de taal van het reizen te vervallen – het ‘spirituele pad’, de ‘karavaan van medereizigers’, de ‘reis naar het doel’, enzovoorts. In de het verhaal over de Conferentie van de Vogels beschrijft Fariduddin Attar de overgang van de ene staat naar de andere als een lange en moeizame reis door zeven valleien, en er zijn natuurlijk fysieke reizen die op een of andere manier verband houden met spiritualiteit, waarvan de bedevaart naar Mekka en de Camino naar Santiago de Compostela opmerkelijke voorbeelden zijn. (Zie ook deze eerdere bijdrage over de Reis, voor een discussie over spirituele verandering als een reis). En zelfs onze Aanroep, waarmee we ons concentreren als we allerlei ceremonies en bijeenkomsten beginnen, lijkt te spreken over een reis.
Of niet?
“Tot de Ene…” kan zeker suggereren dat we op reis zijn, en die gedachte geeft inderdaad de nodige aanmoediging – want we mogen nooit veronderstellen dat we een punt bereiken waarop we achterover kunnen leunen en zeggen: ‘Zo, mijn werk zit erop. Ik ben nu geestelijk genoeg.’ Maar aan de andere kant, hoe ver kan het zijn om de Ene te bereiken?
Als de Ene ons allemaal omvat, en we nooit uit die Eenheid zijn, dan kan de reis niet ver zijn – naar een of andere afgelegen hemel aan de andere kant van de melkweg, bijvoorbeeld. De Ene is hier, nu. En dat wetende, betekent ‘naar’ gewoon een verandering in houding: draai je om naar de Ene, en je bent in de Aanwezigheid. Je bent thuis.
Maar misschien hebben we die reis van duizend mijl nodig om de enkele stap van het omdraaien te nemen.
Vertaling Kariem Maas