Are we balanced? (Dutch version)

Zijn we in evenwicht?

In Nirtan, Gamakas, Hazrat Inayat Khan zegt: “De essentie van de Boodschap van vandaag is evenwicht.” Ongetwijfeld hebben velen dat met een gevoel van opluchting gelezen, en misschien zelfs met enige zelfvoldaanheid en zelfgenoegzaamheid. “Heel goed”, kunnen zulke mensen wellicht denken, “er zijn geen extremen nodig, dit is de perfecte weg voor mij! Business as usual, dan – ik leef de Boodschap al. Dank je, Moersjid, voor de bevestiging.”

Maar als we het thema uitdiepen, en ons afvragen: “Wat is het dat in evenwicht moet worden gebracht? En hoe kunnen we weten of we goed in balans zijn?” zitten we misschien verlegen om het goede antwoord.

Er is natuurlijk de les van het vinden van de juiste verhouding van wat we in de wereld doen – genoeg voedingsstoffen van verschillende soorten in ons voedsel, genoeg activiteit en genoeg rust, genoeg frisse lucht en zonneschijn om onszelf gezond te houden, en ga zo maar door. Maar er is ook de balans tussen het uiterlijke en het innerlijke leven, en aangezien het innerlijke leven bij veel mensen niet goed bekend is, kan het moeilijk zijn om te herkennen of we in deze zin in balans zijn.

Het onlangs geplaatste gedicht van sjaikh Abu Saeed gaat onomwonden in op deze vraag. Hij verwijst naar het uiterlijke leven, de wereld om ons heen, als een rommelmarkt, of met andere woorden, een verslonste plek waar goederen van weinig waarde, vaak tweedehands en versleten, worden geruild. Als we onze vermogens gebruiken, waarschuwt hij ons, om van de vlooienmarkt ons koninkrijk te maken, hebben we ze misbruikt; we hebben gemist waar het om gaat, en we staan voor een moeilijke toekomst. Vroeg of laat, maar in ieder geval te vroeg voor ons, zullen we de markt verlaten en de eenzaamheid tegemoet gaan, en als ons hart nog gefixeerd is op de smakeloze dingen van de wereld, hoe kunnen we dan gelukkig zijn waar we naartoe gaan? Degene die tevredenheid in zijn eigen hart heeft gevonden, zal echter onder alle omstandigheden tevreden zijn.

Vanuit dat oogpunt zou evenwicht kunnen zijn: ons leven in de wereld leven zoals het geleefd moet worden, voldoen aan alles wat van ons gevraagd wordt, maar altijd de tevredenheid bewaken die in de stilte van het hart te vinden is. En als we die tevredenheid niet voelen, dan hebben we nog niet het evenwicht gevonden dat de essentie van de Boodschap is.

Vertaling Kariem Maas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.