Audio 117 Going to the Doctor (Dutch version)

Er is geen gesproken Nederlandse versie van deze podcast, maar hier is de vertaling te lezen.

Naar de dokter

Wij zijn altijd op zoek naar manieren om de relatie tussen ons beperkte zelf en de onbeperkte, oneindige Waarheid te beschrijven. Wijlen Rabbi Sacks uit het Verenigd Koninkrijk zou verklaard hebben dat de twee belangrijkste woorden in de leer van Jezus “Onze Vader” waren. Want deze manier om het goddelijke te karakteriseren als een liefhebbende, intieme ouder was revolutionair – dit komt nergens voor in de Torah. In Perzië, waar de stroom van het soefisme sterk werd verrijkt door de poëtische taal, waren de kroeg en de wijn van de dronkenschap een vaak gebruikte beeldspraak – nuttig om de beperkingen van de vrome formaliteit te ondermijnen – gelijk op met het fascinerende onderwerp van de liefde en de geliefde. De boeiende beschrijvingen van het oog, de lip, de wang en de krullende, geparfumeerde lokken van de geliefde slaan een brug tussen de zichtbare, materiële ervaring en de extases van het spirituele rijk.

In onze huidige tijd is de beeldspraak van de Geliefde echter niet meer zo effectief als zij was. Vanuit het gezichtspunt van de mysticus wordt liefde nu niet goed begrepen – en hoe zou dat ook kunnen, als de meest voorkomende ziekte van onze tijd een bevroren hart is? De intense focus op materiële cultuur moet een gevolg hebben, en geen enkele hoeveelheid hartjes-emoji’s en feelgood-videoclips zal het noodzakelijke smelten van het hart bewerkstelligen. In de razendsnelle internetwereld is het mogelijk om wekelijks een nieuwe partner te vinden. Maar wat zo nuchter wordt afgehandeld, biedt geen plaats voor leren, geen ruimte voor nederigheid, geen tijd om door te dringen tot de mysteries van het ongeziene.

Misschien is een beter beeld voor onze tijd, vooral omdat we een wereldwijde pandemie meemaken, dat van de patiënt die op zoek is naar een Geneesheer. We zwerven rond, op zoek naar iets, omdat we rusteloos zijn; we zijn rusteloos vanwege een of andere aandoening. Wie kan ons genezen? Alleen de Geneesheer. Zoek dus de wachtkamer, en als je die gevonden hebt, wees dan geduldig, en blijf daar zo lang als nodig is – totdat je geroepen wordt om je moment met de Geneesheer te hebben. Een willekeurig iemand kan je pillen of andere remedies aanbieden, maar dit zijn slechts tijdelijke maatregelen, en erger dan nutteloos als ze je overhalen om weg te gaan en je zoektocht op te geven. Ga in de wachtkamer zitten – zoals we dit allemaal wel eens hebben gedaan. Het is vervelend om te wachten, maar het is een troost te denken dat we er eindelijk zijn, en dat de afspraak elk moment kan komen. Wees stil en kijk naar uw medepatiënten met medelijden voor hun lijden, want u weet iets van wat zij voelen. Zit en wacht, want onze kwalen, hoe we ze ook ervaren, kunnen alleen worden weggenomen door de aanwezigheid van de Heler

Vertaling Kariem Maas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.