Making reality (Dutch version)

Realisatie

Een van de uitspraken van zijn vader die Moersjid Hidayat graag citeerde was uit de Alapas* in de Gayan: “Maak God tot een realiteit, en God zal je tot de Waarheid maken.” Voor de gemiddelde persoon is ‘God’ een concept, en geen realiteit, een concept waar we soms rekening mee houden, maar dat verre van alomtegenwoordig is. Daarom zijn we ook ver verwijderd van de Waarheid. Wat zouden we kunnen doen om dat te veranderen?

Eén manier om te beginnen is om onze spirituele oefenen tot realiteit te maken. Bij de inwijding krijgen we bepaalde oefeningen om ons op weg te helpen, en Hazrat Inayat Khan benadrukte vaak het belang om hier regelmatig mee bezig te zijn; onze spirituele oefeningen zouden gezien kunnen worden als de rode draad die ons uit het labyrint moet leiden. Het negeren ervan is als het laten vallen van de draad in het donker, en om die weer te vinden is onzeker – en zeker tijdrovend.

Maar laten we aannemen dat we onze oefeningen elke dag zonder mankeren doen, zelfs dan maakt het ze nog niet heilig als we simpelweg verschillende woorden en handelingen herhalen; de oefeningen worden pas werkelijkheid in plaats van theorie wanneer we het leven erin beginnen te vinden. Het verschil tussen een persoon en zijn schaduw, vertelt Hazrat Inayat ons, is dat de schaduw niet leeft. Een plichtmatige mechanische praktijk is slechts de schaduw, maar als we de schoonheid, de harmonie en de stroom van de liefde in hen beginnen te ontdekken, dan gaan ze echt leven.

Wie zich de les herinnert die Hazrat Inayat Khan ons heeft geleerd in zijn toneelstuk Una, waarin de kunstenaar haar eigen leven opoffert om haar kunstwerk te laten leven, zal zien dat onze oefeningen levend worden omdat wij leven aan hen geven. Een beter koopje kunnen we ons niet voorstellen: door het weinige te geven dat we hebben, kunnen we beloond worden met het oneindige.

*In de Indiase muziekterminologie is de ‘alap’ de opening van een uitvoering, de losse improvisatorische verkenning van een muzikale gedachte. Pir-o-Moersjid Inayat Khan zei dat wij de Alapas-gezegden zouden kunnen horen als God die tot de mens spreekt.

Vertaling Kariem Maas

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.